Was 2016 het jaar wat we verwacht hadden?

Einde van het jaar, een ieder kent het wel, de tijd om even toch een keer te kijken naar of dit jaar gebracht heeft wat je verwacht of zelfs gehoopt had. Voor PFSquad.NU is dat niet anders.

Terugblik 2016 – Ups

Er is in 2016 enorm veel veranderd aan PFSquad.NU en dat op zowel positief als minder positief (negatief klinkt zo vervelend) vlak. Voornamelijk op technisch vlak zijn er enorme stappen genomen, waarvan hieronder een aantal punten benoemd; 

Nieuw platform en functies

We zijn afgestapt van het CMS (content management systeem) wat wij om en nabij 2 – 2,5 jaar gebruikt hebben, Subdreamer, welke ons helaas op het gebied van verdere ontwikkelingen ophield.

Dit omdat de doorontwikkeling op zich liet wachten, nieuwe eigenaren daar in beeld kwamen, beloftes werden gedaan (maar niet nagekomen) en daarbuiten dat we het systeem zelf niet op een dergelijke voet kenden om dat echt tot in alle details uit te bouwen (we hadden er wel de nodige aanpassingen in ingericht met het oog op SEO (Search Engine Optimization) en WSO (Web Site Optimization).

Maar diverse zaken waar wij heel concreet naar uitkeken zoals Social Logins, Ajax gebaseerd zoeken, Push notificaties en ga zo maar even door zouden op de roadmap van deze partij komen. Maar deze partij hield circa 7 maanden geleden op met communiceren (als in feedback op het support forum etc). Nu blijkt deze partij niet eens meer te bestaan en de websites dood te zijn. Gelukkig zagen we dit aankomen (dit is niet onze eerste rodeo, we bestaan al lang genoeg en hebben iets dergelijks helaas al eerder meegemaakt met MKPortal)

De functionaliteiten die we net noemde zijn in de tussentijd uitgrold en we hebben op gebied van SEO / WSO maar ook op met name op gebied van snelheid en (naar mijn mening)  op gebruiksvriendelijkheid nu een heel stuk betere website dan een jaar terug.

Zo een overzetting van echt systeem A naar systeem B is een hels karwei. Vooral omdat je altijd wel iets verliest, dat is bij ons op sommige punten ook gebeurd maar ik zou die stap nog steeds nemen als het zich weer aan zou doen.

Echter ben ik daar nu niet meer bang voor, in alle eerlijkheid mogen jullie gerust weten dat ook PFSquad.NU voortaan draait op Wordpress. Vroeger was ik daar een stuk huiverig voor maar als ik zeg dat 27% van het web daar op draait dan valt er ook heel veel voor te zeggen.

Je moet daarin wel goed keuzes maken en kijken wat goed met elkaar kan werken. En nee Wordpress is niet alleen maar een installatie en wat plugins bij elkaar zetten, er is genoeg mogelijkheid om zelf het nodige te ontwikkelen zoals wij dan ook geregeld doen.

Gestructureerde data

Een voorbeeld van waar PFSquad.NU op gebied van ik denk een heel groot gedeelte van de websites ‘daarbuiten’ ver vooruitloopt is het structureel gebruik van gestructureerde data (structured data). Dit omdat we de gehele implementatie zelf hiervoor hebben ontwikkelt.

Gestructureerde data is eigenlijk bedoeld om een zoekmachine duidelijk te maken wat een stukje content op je website nu precies betekend (of hoe het in relatie tot bepaalde zaken staat). Zonder daar in dit bericht daar enorm op in te gaan is het misschien goed om even naar Google te verwijzen (https://developers.google.com/search/docs/guides/intro-structured-data). In een later bericht op PFSquad.BLOG zal ik wat meer uit de doeken doen hoe wat en waarom maar hier een voorbeeld van hoe PFSquad.NU gezien wordt op dat gebied;  https://search.google.com/structured-data/testing-tool?url#url=https%3A%2F%2Fpfsquad.nu%2Fnieuws%2Femporium-festival-2017-in-sprookjessfeer 

Daarin zie je dat een heleboel zaken door ons juist voor de zoekmachine verduidelijkt worden. Zie het als een stukje context bij content voegen. Daarin zie je dan ook bijvoorbeeld terug hoe een item dadelijk wellicht in de Google Mobile First Index naar voren zou kunnen komen ; https://www.google.com/search?prvw=AHHjJUPAnNE-qjzCsz55VElcOg3NdQ8ytA&q=previewid%3A8c0b46fb-dd32-446f-9dfb-77bd7f2f0375&useragent=Mozilla%2F5.0+%28Linux%3B+Android+5.1.1%3B+Nexus+6+Build%2FLYZ28E%29+AppleWebKit%2F537.36+%28KHTML%2C+like+Gecko%29+Chrome%2F48.0.2564.23+Mobile+Safari%2F537.36&filter=0&gws_rd=cr 

Pretty cool toch?! Stay tuned meer daarover in een later bericht op PFSquad.BLOG.

Apparatuur

Qua apparatuur is voor ondergetekend het een goed jaar geweest. Ik ben nu de trotse bezitter van 2 full frame DSLR’s en een set aan (L) lenzen waar je toch wel u tegen kunt zeggen. Kort gezegd heb ik eigenlijk alles om nagenoeg  alles vast te kunnen leggen wat er op mijn pad zou komen.
Voor een impressie; https://patrickdankers.nl/mijn-apparatuur 

Meer…

Ik vergeet nu vast een heleboel positieve zaken te noemen. Een ding wat bijvoorbeeld sowieso dubbel en dwars onderstreept mag worden is toch wel de inzet die ik van een ieder van onze crew leden en fotografen terug zie en dat is zeker een reden om dit te blijven doen. 

En nee ik ben ook al die leuke reacties, bedankjes, opmerkingen etc. niet vergeten alleen ik wil daar niet teveel op ingaan omdat ik bang ben dat ik anders iemand vergeet er uit te lichten en dat vind ik niet fair naar niemand toe op aan.

Terugblik 2016 – Downs

Let’s face it … het leven is niet alleen maar positief soms krijg je ook met dingen te maken die minder leuk zijn. Hoewel ik niet graag zeur of het heb over die zaken horen ze erbij.

2016 was niet wat ik van 2016 verwacht had

Dat is zuur om te zeggen want ik had hoge verwachtingen van 2016 maar door een tal van zaken is dat er  gewoon niet van gekomen.

Zoals een groot gedeelte van de mensen die mij persoonlijk kennen wel weten was dit jaar lastig voor mij persoonlijk aangezien de nodige zaken egebeurde omtrent mijn toenmalige werk. Nou wil ik dat niet oprakelen maar dat was de voornaamstee reden waarom ik op gebied van PFSquad.NU niet altijd er meer zin in had als geheel en soms niet op gebied van shooten etc.

Ook al was ik in juli alweer onder de pannen bij mijn huidige werkgever Scherponline (http://www.scherponline.nl/) heeft het even nog zijn nawerking gehad. Hierdoor heb ik een x aantal keer voor mezelf gekozen in plaats van opzoek te zijn gegaan naar een leuke shoot. 
Maar ook zulke dingen zijn een leerproces; je komt er sterker uit!

Afscheid nemen crew leden

Soms veranderen er dingen in het leven van mensen waardoor ze andere keuzes maken en dat is nu eenmaal zo. We hebben derhalve dit jaar zowel kennis als afscheid mogen nemen van de camerakunsten van Bram en Ellen. Ik wil bij deze jullie nogmaals al het beste wensen!

Maar dat wil niet zeggen dat we niet opzoek zijn naar mensen die PFSquad.NU kunnen uitbreiden op gebied van fotografie.

Dat zijn denk ik wel de meest concrete downs die er zijn geweest op gebied van PFSquad.NU.

Vooruitblik 2017

Kijk ik uit naar 2017?

Heellll yeah doe ik dat en waarom; er komt zoveel gaafs aan op gebied van shooten, op gebied van dingen waar wij ons al druk om maken qua website / standaarden. Daarnaast ben ik meer dan blij met mijn nieuwe werk en de mogelijkheden daar.

Kortom ik heb enorm veel zin in 2017 en ik hoop dat we jullie, onze bezoekers, ook in 2017 weer welkom mogen heten! Daarnaast wil ik even van dit moment hier gebruik maken om een ieder al het beste te wensen voor 2017, make it rock!!!

Laat een Reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.