Image SEO – Wat PFSquad.NU verbeterde

In het verleden hebben wij met PFSquad.NU de nodige stappen genomen om op zoveel diverse vlakken qua SEO meters te maken.  Helaas hebben we een belangrijk aspect overgeslagen tot bepaalde hoogte, maar dit hebben we onlangs verbeterd.

Image SEO

Het is van onschatbare waarde om afbeeldingen te voorzien van een goed ALT omschrijving, dat is iets wat iedereen zo onderhand voortaan wel door heeft maar daarnaast speelt ook de benaming van de files een rol, naast nog de nodige andere aspecten.

De ALT omschrijving is nooit een probleem geweest voor ons op PFSquad.NU en deze hebben we eigenlijk altijd al op een naar onze mening goed manier ingericht. Maar waar we bij de herintroductie van onze gallery zo goed op hebben gelet hebben we bij ons nieuws / agenda items toch een steek laten vallen.

We hanteerden in veel gevallen een hash van getallen voor afbeeldingen namelijk als het aankomt op deze type items. Dus wat we voorheen met een afbeelding van een nieuwsitem deden was; https://cdn.pfsquad.nu/storage/files/resize_1-1392198575.jpg 

Terwijl we dit juist voor een foto uit de gallery doen; https://cdn.pfsquad.nu/storage/files/2017-01-14-footworxx-time-out-pd534195.jpg 

Zoals je al direct kunt zien is de benaming een wereld van verschil.
Trek dat even door naar hoe we hier nu mee omgaan ook voor nieuws en agenda berichten; https://cdn.pfsquad.nu/storage/files/dont-let-daddy-know-maakt-met-don-diablo-line-up-vijfjarige-jubileum-compleet-1484589790.jpg 

Wat we hier doen is direct zorgen voor een omschrijving van waar de afbeelding betrekking tot heeft. Iets technischer uitgelegd; we voegen semantiek toe. De beste omschrijving is ook in deze dat je een stukje context toevoegt aan de content. Aan het einde appenden we een datum om zo ook open te zijn over het moment van plaatsing.

Maar er komt meer kijken op het gebied van afbeeldingen;

Waarom is Image SEO zo belangrijk?

Image SEO heeft eigenlijk op veel meer zaken betrekking dan dat je wellicht direct zou toewijzen aan Image SEO.  Slecht gebruik van afbeeldingen kan namelijk leiden tot; een onnodig lange pageload, een onduidelijk verband tussen je teksten en je afbeeldingen etc.

Daarom zijn er een aantal aspecten waar je altijd rekening mee dient te houden;

– Gebruik een passende ALT tekst

De reden dat dit belangrijk is, is dat zoekmachines nog niet afbeeldingen kunnen vertalen zoals wij dat kunnen met het menselijke oog. Zoekmachines worden in het begrijpen van afbeeldingen al wel steeds beter maar dat neemt niet weg dat een ALT tekst duidelijk voor een zoekmachine kan omschrijven waar ze mee te maken hebben.

Denk daarnaast aan accessibility; voor mensen die slechtziend of zelfs blind zijn en eventueel met de nodige audio gestuurde oplossingen een website bezoeken. Zij hebben juist deze ALT teksten nodig om om enigzins een goede representatie te krijgen van je content. Zonder een goede implementatie sluit je deze mensen uit die juist hun best doen om van jouw content gebruik te kunnen maken.

Overdijf het verder niet in je ALT teksten; dit was vroeger een ding wat vaak gedaan werd (denk aan keyword stuffing) maar zorg dat je ALT tekst relevant is aan hetgeen wat daadwerkelijk op de afbeelding staat.

– Gebruik een passende bestandsnaam

Waarom is dit nu zo cruciaal zou je zeggen; heel simpel. Nog voor dat jij of een zoekmachine zoals Google een afbeelding heeft geopend / bekeken kunnen jullie beide aan de hand van de bestandsnaam een verwachting hebben van wat de afbeelding zal omvatten. 

Daarbuiten neemt Google de gekozen naam ook mee en zorgt ze ook op basis daarvan (icm een natuurlijk geheim algoritme wat ook rekening houd met ALT-teksten etc) voor een ranking.
Met het oog daarop is het belangrijk om doorgaans het meest belangrijkste aspect (het onderwerp of zelfs steekwoord) vooraan in de bestandsnaam te hanteren.

– Houd de bestanden klein qua filesize

Cool je hebt een supertoffe afbeelding van een x aantal MB van je onderwerp. Ga je die op het web gebruiken? Ik mag hopen van niet.  Alles op het web draait om snel kunnen renderen / vertonen. Een te zware afbeelding helpt daar niet bij om meerdere redenen;

  1. Een dergelijke afbeelding kan A3 of groter zijn qua resolutie (daar komen we verder in het volgende punt op) en zal dan sowieso geschaald weergegeven worden.
  2. De afbeelding zal vrij zeker header-informatie bevatten (denk aan EXIF data) die in 9/10 gevallen geen toegevoegde waarde heeft.
  3. Het aantal DPI (dots per inch) is waarschijnlijk bij een dergelijke afbeelding veel te hoog (doorgaans is 72DPI meer dan afdoende voor gebruik op het web)
    etc.

Wat dus altijd aan te raden is, is om je afbeeldingen te optimaliseren voor het web met behulp van tools zoals, Adobe Photoshop (export for web), tinypng ( http://tinypng.com ) of geautomatiseerde oplossing voor in je CMS (bijv. Optimus voor Wordpress (zie: https://optimus.io/en/ )

Zodat je zorgt dat je afbeeldingen zo klein mogelijk zijn door hun eventuele overhead weg te nemen.

– Houd de bestanden klein qua resolutie

Dit is een blijft een lastige voor veel mensen maar het hoeft niet moeilijk te zijn;
Ik gebruik voor mijn projecten altijd de volgende gedachtengang: ik wil dat de afbeelding niet meer dan 10% groter is dan de maximale grootte waarop ik hem op de website ga weergeven).

Daarbij houd ik rekening dat er maar een heel klein percentage van mensen een website gaat bezoeken op een resolutie hoger dan full HD (1920×1080).

En voor de QHD (Quad HD) en 4K gebruikers die zeggen dat ze een website full-screen bekijken … jullie zijn gek, dat doe je niet, zulke schermen zijn voor multi-tasken etc. bedoeld, als je een website op een dergelijke resolutie gaat bekijken zit er iets los bij je 😉

Als je, je houdt aan het niet groter maken dan nodig principe zul je zien dat je enorm veel winst kunt boeken op gebied van afbeeldingen.

Dat neemt niet weg dat je daarin wel 1 stap verder moet denken; die full hd afbeeling is voor een mobiele weergave eigenlijk weer teveel van het goede namelijk. Zorg er dan ook voor in je projecten dat je optimale versies van je afbeeldingen gebruikt op de nodige plekken.

Doe je voordeel met deze tips en verbeter jouw Image SEO zodat ook jouw content zo optimaal kan performen zoals jij het voor ogen hebt!

Laat een Reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.